TEHNOLOGIJA: OPASNOST I POETSKA IMAGINACIJA

Hefest, neprijatni i zlovoljni grčki bog tehnologije, dva puta je bio proteran sa Olimpa. No, uprkos tome što su ga drugi bogovi prezirali, ipak su zavisili od njegovih velikih tehničkih i zanatskih veština, koje su ga činile nezamenjivim. Ovaj odnos ljubavi i mržnje i prema tehnologiji, možemo pratiti sve do današnjih dana, posebno imajući u vidu posledice Pete industrijske revolucije.

U 18. pevanju Ilijade, naslovljenom “Kovanje oružja”, otpadnik bogova Hefest radi na “zvezdanom zlatnom dvoru” kojim “vlada kraljica bogova” Hera:

… Nađe ga, a on se znoji i hita, uz mehove svoje/ vrti se, tronožaca u svemu dvadeset pravi /da mu uza zid stoje u odaji tvrdoj i lepoj,/ svakom točkove zlatne ispod nogu postavi njima,/ da mu se sami od sebe na zboršpte bogova kreću /i da se vraćaju opet u dvore, divota za oko.
(Pevanje XVIII, 370-380, prevod Miloš, N. Đurić)

Kao što vidimo, ovaj bog-autsajder, kao veliki zanatlija, prvi je napravio mnoge mašine, uključujući i automatu, koji je kod Homera opisan kao mašina koja se samostalno kreće. Tehnologija je, stoga, kao integralni deo ljudskog razvoja, uvek razmatrana u kontekstu opasnosti po čovečanstvo, ili pak kao instrument poetske imaginacije. Tokom istorije, interdisciplinarni pristup tehnologiji – od filozofije, antropologije, sociologije, istorije, ekonomije, kulture itd – utisnut u sve ljudske aktivnosti, pratio je promene svake tehnološke revolucije i njihove uticaje na kulturu i društvo.

Međutim, živimo u vremenu u kome se pitanje veštačke inteligencije postavlja ispred svakog drugog. Umetnička praksa počela je odavno da istražuje ovo polje, ispitujući principe na kojima počiva tehnofeudalizam i procedure eksploatacije ljudi i prirode, te nove finansijske i produkcijske sisteme sakrivene iza crnih ekrana naših kompjutera i mobilnih telefona. Akumulirane krize u oblasti finansija, politike, ratova, klimatskih promena i urbanističkog kapitalizma, blokirale su naše misli i okovale maštu. Stoga su umetnici počeli da rade i na novom imaginarijumu, odnosno viziji moguće upotrebe tehnologije za bolju budućnost.

Novo izdanje časopisa “EYE TO I” donosi tekstove koji se obraćaju pitanjima Pete industrijske revolucije sa tri aspekta: kroz odnos nove tehnologije i ekstrakcije ljudskih i prirodnih resursa, što je problematizovano u jednom delu umetničke produkcije, potom strategije koegzsitencije sa novom tehnologijom, kao i pitanja tehnologije samog umetničkog sistema, koji se može sagledati u kontekstu razumevanja tehnologije kako je koristila grčka boginja Atina – tehnologije kao taktike i strategije.

Zahvaljujemo se autorima i umetnicima ovog izdanja, koji se navedenim pitanjima obraćaju sa ova tri aspekta: Petru Jevremoviću, Urošu Krčadincu, Bojani Matejić, Dariji Medić, Janu Krasnom, Neli Tonković, Milici Lopičić i Vladanu Joleru..

Borislav Pekić, jedna od najvažnijih književnih figura 20. veka, napisao je u antropološkom romanu “Atlantida”: “Dužnost nam je da sledimo maštu bar koliko poštujemo očiglednosti realnog sveta od kojih živimo. Jer, istina ima najviše izgleda da bude negde gde se naša mašta i tuđa realnost ukrštaju.” Zato govorimo o pro- i anti-tehnološkim argumentima i ulozi umetnosti u ovoj debati. Zato moramo pratiti Hefestov način rada i Atinino razumevanje tog delovanja.

CONTENT:

Introduction

TECHNOLOGY: PERIL AND POETIC IMAGINATION

9 — 14

Petar Jevremović

THINKING AS SUBVERSION

20 — 30

Uroš Krčadinac

DATA DADA: ARTIFICIAL INTELLIGENCE AND (ANTI)FASCIST ART

31 — 33

Uroš Krčadinac

CENTAUR CULTURE: GENERATIVE CHESS MAPS AS THE LANGUAGE OF A NEW DIGITAL SENSIBILITY

36 — 41

Anica Tucakov

HAVEN’T WE ALWAYS BEEN CYBORGS?

48 — 55

Bojana Matejić

DATA AESTHETICS IN THE AGE OF SEMIO-CAPITALISM: INTERRUPTION STRATEGIES AND TACTICS

58 — 64

Darija Medić

THE NEW MATERIALISM OF THE NEW EXTRACTIVISM

69 — 83

Jan Krasni

BLOOD, SOIL, BATTERIES. OR: RARE EARTHS, GEOPOLITICS

AND MEDIA THEORY

89 — 93

Malvina Žgur

MILICA LOPIČIĆ’S ART IN TRANSIT, OR FROM ART WORK TO COMMODITY

96 — 99

Nela Tonković

RECORDING THE UNCERTAINTY: THE COLLECTION AS A (NON)PERMANENT REFUGE

IMPRESUM:
Publisher: NGO “Anonymous said:”, Belgrade, Serbia
Represented by: Sandra Marković Milisavljević
Editor-in-Chief: Anica Tucakov
Cover page graphic design: Željko Petrović
Translation to English: Katarina Radović, Edvard Đorđević
Proofreading: Jonathan Boulting
Printed by: Službeni glasnik, Belgrade
Belgrade, Winter 2023..
This publication is supported by the Ministry of Culture of the Republic of Serbia