Zoran Todorović (Beograd 1965) predstavlja jednu od centralnih figura savremene umetnosti u regionu Jugoistočne Evrope. Deluje većinom u polju novomedijskih i multimedijalnih umetničkih praksi, kroz video, performans, akcije i instalacije. Diplomirao je na Odseku za slikarstvo Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu 1992, magistrirao 1995. i doktorirao 2011. godine. Kao asistent je na FLU radio od 1998, u zvanju docenta od 2006, odnosno vanrednog profesora od 2015. godine. Osnivač je Odseka Novi mediji na Fakultetu likovnih umetnosti, na kome vodi nastavu na predmetu Transmedijska istraživanja.

U svojim radovima tematizuje pitanja biopolitičke uprave i kontrole. Telo prepoznaje kao poprište političke borbe, te zato njegov rad i radikalno tretira telo i telesne resurse, istražujući senzorna polja odnosa tela i mašine, nove biomedicinske procedure i uslove eksploatacije. U svojim radovima postavlja uslove, dok ishode ostavlja otvorenim, nepredvidivim i rizičnim. To su radovi koji proističu jedan iz drugog, tako da im je učinak kumulativan. Trajektorij koji se nikad ne završava na predstavljenom delu. Svaka njegova izložba je zato nalik novoj revoluciji, s maksimalno aktivnim elementom, koji u izložbenom prostoru nije neminovno čovek. Kod Zorana Todorovića to može biti mašina ili posluženje, objekat, koji nikada nije inertan. Tako kompromituje i odnos subjekta i objekta, odnosno publike i umetničkog dela.

Izlagao je samostalno i grupno  u vodećim domaćim i svetskim institucijama i festivalima novih medija u Evropi i svetu, kao što su Muzej savremene umetnosti, Beograd, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad, Salon MSU, Beograd, Muzej suvremene umjetnosti Zagreb,  Artspace Sidnej, Ars elektronica Linc, ZKM Karlsrue, NRLA Glazgov – Pert, Lux Centar, London, Transmedijale Berlin i dr. Predstavljao je s velikim uspehom Srbiju na 53. Bijenalu u Veneciji.  Dela mu se nalaze u značajnim privatnim i državnim kolekcijama u svetu i u Srbiji.